Om oss

Om oss

Smart Marine AS på Karmøy ble etablert i 2004 og er i dag et selskap eid av Smarten AS. Selskapet har 11 heltidsansatte og omsetter for over 50 millioner i båt. Hos Smart Marine finner du ansatte med genuin båtinteresse. Vi er stolte av våre ansattes kompetanse og dette i kombinasjon med solide merkevarer gir deg som kunde trygghet når du handler hos oss. 

Smart Marine AS er importør av aluminiumsbåter fra svenske Arronet. Hos Arronet har vi mulighet til å skreddersy løsninger for våre kunder. Dette er båter til bruk for fiskeoppdrettsanlegg, sportsfiskere, oppsynsmenn, brannvesen m.m. Privatkunder som kjøper Arronet er våre beste ambasadører, da de imponeres av den funksjonalitet, kvalitet og soliditet båtene fra Arronet har.

Smart Marine AS startet salg av Jeanneau i 2004 og har i perioden fram til 2017 solgt nærmere 800 båter av dette merket. Vi er med dette landets største forhandler på Jeanneau motorbåter.  

I vårt sortiment i dag finner du også Nordkapp, Sting, Hobby og Zodiac. Vi fører fullsortiment av Yamaha og Evinrude påhengsmotorer. 

Smart Marine er regionsforhandler for Tilhengergruppen og distribuerer Variant og Respo tilhengere til forhandlere i Rogaland og Sunn-Hordaland. Vi har også utsalg av båthengere og varehengere til våre kunder på Avaldsnes, Karmøy. Respo er Norges mest solgte båthenger i 2016, etter mange års vekst. Variant proffhengere har gjennom Tilhengergruppen fått et solid fotfeste i det norske markedet og vokser med et formidabelt tempo. Dette er et kvalitetsprodukt du kommer til å se mange av på veiene i årene framover. 

Smart Marine har eget serviceverksted i samme bygg som butikken vår på Avaldsnes. Der finner du også et rikholdig delelager om du skulle ha behov for deler til din Yamaha- eller Evinrude-motor.

Vi holder til på Avaldsnes på Karmøy i Rogaland. Her har vi en stor innendørs utstilling av båter, samt et kompetent verksted som tar seg av service og reparasjoner på båter og motorer.

 

HISTORIKK:

Grunnlaget for Smart Marine er Smarten AS som ble stiftet i 1990. Selskapet ble stiftet av Ragnar Vikingstad, Thrond Fossum og Osmund Bøe. Utgangspunktet for navnet "Smarten " er at Ragnar utviklet en patent for å ta melkeprøver før melking. Denne patenten ble vist til Alva Laval. Alfa Laval kom med et bud, 25 000,- kr i oppgjør og tilbød ytterligere 25 000,- hvis det ble solgt over 12 000 enheter første år. Alfa Laval solgte 25 000 enheter første år og produktet selges verden over den dag i dag.

Dette var grunnlaget for stiftelsen av selskapet og pengene ble satt inn som aksjekapital. Fortsettelsen i Smarten AS var utvikling av mange av Ragnar sine ideer. Selskapets drift de første årene bestod i kjøp og salg av brukte landbruksmaskiner samt salg av elektrisk gjerdeutstyr for sau som var en ny måte å holde kontroll på denne type dyr. Smarten AS ekspanderte og bygde i 1996/97 eget bygg på Bø Vest der vi holder til i dag.

Aksjene i selskapet har byttet eiere flere ganger siden oppstarten. John Magnus Osnes, Torvestad AS, Bjørn Oddvar Madsen, Tor Asle Grønningen og Jarle Vikingstad har i perioden frem til 2008 også vært eiere. Fra 2010 kom Kåre Storesund inn på eiersiden, og eier selskapet i dag sammen med Jarle Vikingstad.

Etter flyttingen i 1997 ble Smarten AS gjort om til et holdingselskap og Smarten Landbruk ble stiftet som datterselskap.

Smarten Landbruk ble forhandler for Husdyr-Systemer AS og solgte fjøsinredninger for dette selskapet og utviklet i perioden en moderne landbruksbutikk der motorsager, plenklippere og tilhengere kom inn på produktsiden. Dette selskapet utviklet seg til å bli et selskap som baserte seg på salg rettet mot privatmarkedet med salg av hageutstyr og tilhengere. Smarten Landbruk bytter navn til Smart Hage og Motor AS.

Høsten 2003 bød muligheten seg for å få forhandlerrettighetene på Evinrude båtmotorer fra Fishe Marine AS samt det øvrige sortimentet båter som Fishe hadde. Våren 2004 fikk vi forhandlerstatus og opprettet Smart Marine AS som et datterselskap av Smarten AS.

Smart Marine AS vokste og ble i løpet av få år Norges største Evinrudeforhandler flere år på rad. i 2010 fikk Smart Marine importrettighetene på Jeanneau motorbåter og i den sammenhengen ble det en stor vekst i omsetning og bemanning.

I 2011 opprettet Smart Marine to datterselskaper: Smart Marine Bergen AS og Smart Marine Stavanger AS. Det var et ønske fra Jeanneau at vi skulle ha tilstedeværelse i de to største byene på Vestlandet for å øke markedsandelene på Jeanneau-båter.

I 2013 fikk Smart Marine importrettighetene på Arronet Aluminiumsbåter og ekspansjonen fortsatte. Et solid kvalitetsprodukt som vi distribuerer til våre kunder over hele Norge, fra Mandal i sør til Svalbard i nord. 

Sommeren 2014 mistet Smart Marine importrettighetene på Jeanneau og Yamaha Skandinavia overtok distribusjonen av Jeanneaubåter i hele Skandinavia. Yamaha ønsket å ha Smart Marine med på laget og gav oss salgsrettighetene på Jeanneau i Rogaland og Hordaland og tilgang på alle deres Yamaha utenbordsmotorer.

Driften av Smart Marine Bergen AS ble besluttet å avvikle når Yamha overtok importen av Jeanneau. I Stavanger satset vi videre da vi der hadde et større produktutvalg og markedet så ut til å gi vekst og avkastning. 2015 ble et rekordår frem til 1. august, da stoppet omsetningen helt opp pga. oljekrisen. Sommeren 2016 valgte vi å avvikle driften i Stavanger og slo Smart Marine Stavanger konkurs. Smart Marine og banken tapte en god slump penger på dette.

Smart Marine AS på Karmøy har fortsatt sin vekst og har en sunn drift. Selskapet har siden oppstarten 2004 vokst fra en ansatt og omsetning på 3,5 millioner til i dag å ha 11 faste ansatte og omsetning på over 50 millioner. Selskapet forventer videre vekst inn i 2017 selv om markedet kanskje ikke tilsier det. Sterkt fokus på service og kvalitet sammen med dyktige ansatte og et produktsortiment som ikke er påvirket av svingningene skal sikre dette.

Smart marine AS ble høsten 2016 regionsfohandler for Tilhengergruppen. Dette i sammenheng med at vi valgte å avvikle driften i Smart Hage og Motor. Smart Marine AS vil gjennom Tilhengergruppen distribuere Respo og Variant tilhengere til sine respektive forhandlere i Rogaland og Sunn-Hordaland, samt ha stort profesjonelt salg av tilhengere fra båtbutikken på Karmøy. Dette blir et nytt satsningsområde i Smart Marine i årene fremover.

UA-42090484-1