Smart Marine AS

Smart Marine AS på Karmøy ble etablert i 2004 og er i dag et selskap eid av Vaøy Invest AS. Hos Smart Marine finner du ansatte med genuin båtinteresse. Vi er stolte av våre ansattes kompetanse og dette i kombinasjon med solide merkevarer gir deg som kunde trygghet når du handler hos oss.

Smart Marine AS er importør av flere båtmerker. Pr dags dato er vi importør av aluminiumsbåter fra svenske Arronet, TS Boats fra Estland, Whaly fra Nederland og Tyrkiske Dromeas.

Hos Arronet har vi mulighet til å skreddersy løsninger for våre kunder. Arronetbåtene er nå blitt populære blant proffbrukere som fiskeoppdrett, havnevesen, naturoppsyn, brann og redning og andre offentlige etater, miljøfirmaer, ROV-selskap, dykkere, utleieselskaper og entreprenører. Kunden som kjøper Arronet er våre beste ambasadører, da de imponeres av den funksjonalitet, kvalitet og soliditet båtene fra Arronet har.

TS Boats er nytt hos oss fra 2022. TS Boats produserer profesjonelle båter i PE-plast. Dette er en ny båtprodusent som vi samarbeider tett med for å få tilpasset båtene slik våre kunder båtene – for hard bruk på Vestlandet.

Smart Marine AS startet salg av Jeanneau i 2004 og har i perioden fram til 2021 solgt nærmere 900 båter av dette merket. Vi er med dette landets største forhandler på Jeanneau motorbåter.

I vårt fulle sortiment finner du i dag Arronet, TS Boats, Jeanneau, Ryds, AMT, Hobby Boats, Dromeas, Whaly og Kimple/Viking. Vi fører fullsortiment av Yamaha påhengsmotorer.

Smart Marine formidler Variant og Respo tilhengere til forhandlere i Rogaland og Sunn-Hordaland. Vi har også utsalg av båthengere og varehengere til våre kunder på Avaldsnes, Karmøy. Respo er Norges mest solgte båthenger i 2016, etter mange års vekst. Variant proffhengere har fått et solid fotfeste i det norske markedet. Dette er et kvalitetsprodukt du kommer til å se mange av på veiene i årene framover.

Smart Marine har eget serviceverksted i samme bygg som Maritim Båtutstyr på Avaldsnes. Der finner du også et rikholdig delelager om du skulle ha behov for deler til din Yamaha- eller Evinrude-motor.

Smart Marine flyttet i 2022 inn i nytt lokale i Bøvågen 52. Her finner du vårt visningslokale som nok er Norges største innendørs båtutstilling med til enhver tid ca 60 forskjellige båter utstilt.

Våren 2022 etablerte Maritim Båtutstyr seg i våre tidligere lokaler i Bøvågen 58. Maritimkjeden har 10 butikker i Norge og et enormt sortiment varer for båtbransjen.

Våren 2022 startet også Båtskadesenteret opp i Bøvågen 56. Her utføres reparasjon og vedlikehold av plastbåter.

Med dette har vi skapt starten på båtuniverset på Avaldsnes i Karmøy Kommune. Videre målsetting er å få enda flere aktører til å etablere seg i båtuniverset.

HISTORIKK:

Grunnlaget for Smart Marine er Smarten AS som ble stiftet i 1990. Selskapet ble stiftet av Ragnar Vikingstad, Thrond Fossum og Osmund Bøe. Utgangspunktet for navnet "Smarten" er at Ragnar utviklet en patent for å ta melkeprøver før melking. Denne patenten ble vist til Alva Laval. Alfa Laval kom med et bud, 25 000,- kr i oppgjør og tilbød ytterligere 25 000,- hvis det ble solgt over 12 000 enheter første år. Alfa Laval solgte 25 000 enheter første år og produktet selges verden over den dag i dag.

Dette var grunnlaget for stiftelsen av selskapet og pengene ble satt inn som aksjekapital. Fortsettelsen i Smarten AS var utvikling av mange av Ragnar sine ideer. Selskapets drift de første årene bestod i kjøp og salg av brukte landbruksmaskiner samt salg av elektrisk gjerdeutstyr for sau som var en ny måte å holde kontroll på denne type dyr. Smarten AS ekspanderte og bygde i 1996/97 eget bygg på Bø Vest der vi holder til i dag.

Aksjene i selskapet har byttet eiere flere ganger siden oppstarten. John Magnus Osnes, Torvestad AS, Bjørn Oddvar Madsen, Magne Vikingstad, Tor Asle Grønningen og Jarle Vikingstad har i perioden frem til 2008 også vært eiere. Fra 2010 kom Kåre Storesund inn som eier sammen med Jarle Vikingstad. I dag eies selskapet av Vaøy Invest AS.

Etter flyttingen i 1997 ble Smarten AS gjort om til et holdingselskap og Smarten Landbruk ble stiftet som datterselskap.

Smarten Landbruk ble forhandler for Husdyr-Systemer AS og solgte fjøsinredninger for dette selskapet og utviklet i perioden en moderne landbruksbutikk der motorsager, plenklippere og tilhengere kom inn på produktsiden. Dette selskapet utviklet seg til å bli et selskap som baserte seg på salg rettet mot privatmarkedet med salg av hageutstyr og tilhengere. Smarten Landbruk bytter navn til Smart Hage og Motor AS.

Høsten 2003 bød muligheten seg for å få forhandlerrettighetene på Evinrude båtmotorer fra Fishe Marine AS samt det øvrige sortimentet båter som Fishe hadde. Våren 2004 fikk vi forhandlerstatus og opprettet Smart Marine AS som et datterselskap av Smarten AS.

Smart Marine AS vokste og ble i løpet av få år Norges største Evinrudeforhandler flere år på rad. i 2010 fikk Smart Marine importrettighetene på Jeanneau motorbåter og i den sammenhengen ble det en stor vekst i omsetning og bemanning.

I 2011 opprettet Smart Marine to datterselskaper: Smart Marine Bergen AS og Smart Marine Stavanger AS. Det var et ønske fra Jeanneau at vi skulle ha tilstedeværelse i de to største byene på Vestlandet for å øke markedsandelene på Jeanneau-båter.

I 2013 fikk Smart Marine importrettighetene på Arronet Aluminiumsbåter og ekspansjonen fortsatte. Et solid kvalitetsprodukt som vi distribuerer til våre kunder over hele Norge, fra Mandal i sør til Svalbard i nord.

Sommeren 2014 mistet Smart Marine importrettighetene på Jeanneau og Yamaha Skandinavia overtok distribusjonen av Jeanneaubåter i hele Skandinavia. Yamaha ønsket å ha Smart Marine med på laget og gav oss salgsrettighetene på Jeanneau i Rogaland og Hordaland og tilgang på alle deres Yamaha utenbordsmotorer.

Driften av Smart Marine Bergen AS ble besluttet å avvikle når Yamaha overtok importen av Jeanneau. I Stavanger satset vi videre da vi der hadde et større produktutvalg og markedet så ut til å gi vekst og avkastning. 2015 ble et rekordår frem til 1. august, da stoppet omsetningen helt opp pga. oljekrisen. Sommeren 2016 valgte vi å avvikle driften i Stavanger og slo Smart Marine Stavanger konkurs. Smart Marine og banken tapte en god slump penger på dette.

2017

Smart Marine AS på Karmøy har fortsatt sin vekst og har en sunn drift. Selskapet har siden oppstarten 2004 vokst fra en ansatt og omsetning på 3,5 millioner til i dag å ha 11 faste ansatte og omsetning på over 50 millioner. Selskapet forventer videre vekst inn i 2017 selv om markedet kanskje ikke tilsier det. Sterkt fokus på service og kvalitet sammen med dyktige ansatte og et produktsortiment som ikke er påvirket av svingningene skal sikre dette.

2018

2018 ble et stabilt og godt driftsår for Smart Marine. Vi vokste videre til 56 millioner i omsetning med et bra driftsresultat til å være i vår bransje. Dette året gjennomførte vi flere effektiviseringstiltak i bedriften. For bedrifter i vår bransje er logistikk og volum viktig for å sikre en sunn økonomi.

Selskapet hadde i 2018 13 ansatte. Den produktgruppen som vokste mest for oss dette året var Arronet aluminiumsbåter. Endelig kunne vi begynne å høste av mange års intensivt arbeid med å gjøre disse båtene kjent i markedet.

Dette året gjenopptok vi salget av Micore etter noen års pause.

2019

2019 ble et år der vi inngikk avtaler med flere nye leverandører. Vi gjorde avtale med Whaly Boats i Nederland og startet salg av Whaly rotasjonsstøpte båter. Vi fikk også import- og salgsrettigheter på Rupert, som er svenskproduserte rib-båter. Dette året sa vi opp forhandleravtalen med Nordkapp etter 15 års samarbeid med Nordkapp Boats.

2019 er det året vi tar enda mer ut av effektiviseringsprosessen vi har gjennomført. Salget vokser til ny rekord og resulatet følger på. Dette året ønsker også Kåre Storesund å selge seg ut av selskapet etter lang tids vurdering.

2020

Det nye året startet med et brak da vi kjøpte opp konkursboet etter Wave Båtsenteret AS i Haugesund. I oppkjøpet følger også Haugesund Båthotell AS med som en del av boet. Januar blir brukt på å rydde opp og selge ut fra konkursboet i samarbeid med Sand Servicesenter AS, Haugaland Båtsenter AS og Innvær Plast AS. Dette oppkjøpet gav oss nye muligheter for å ekspandere innen båtlagring.

Som en konsekvens av dette oppkjøpet fikk vi tilbud om å overta driften av Husøy Marineservice AS på Karmøy. Her drives opptak, service og lagring av båter opp til 60 fot. Synergien av dette er at vi nå får et helhetlig driftsapparat med lave kostnader på administrasjon og høyt fokus på service ut mot kundene. Vi ansetter ny driftsleder for båtopptak og lagring på Husøy og i Haugesund.

2020 ble et år med store logistikkforbedringer i selskapet. Korona-situasjonen har hatt en positiv innvirkning på salget i vår bedrift.

Våren og sommeren 2020 ble en periode der mange prøver båtlivet for første gang, og vi er heldige som får være med på dette! Mange nye kunder finner veien til oss for å kjøpe nytt utstyr til den båten de allerede har eller for å få seg en helt ny båt. 2020 ser ut til å bli et nytt rekordår for Smart Marine.

Vi har i høst inngått avtale med Yamaha Motors om å bli forhandler av finske AMT i Rogaland og Sunn-Hordaland. Båtene leveres med Yamahamotor for sesongen 2021.

Smart Marine sitt nyoppussede bygg pr mars 2020. 

2021

I 2021 har Smart Marine inngått en distribusjonsavtale med Dromeas Yachts. Dromeas Yachts er en ny spennende båtprodusent med båter i 28, 33 og 38 fot. Vi mener Dromeas Yachts passer perfekt inn i vår portefølje og gleder oss til å ta fatt på reisen sammen med Dromeas.

Smart Marine inngikk også avtale med TS boats om import av deres sortiment i Norge. Spennende båter som er godt tilpasset profesjonell bruk i Norge.

I 2021 startet Vaøy Invest byggingen av nytt lokale til Smart Marine. Lokalet er på ca 1500 kvm og skal være klart våren 2022 og er bygget for å optimalisere logistikken i båtdriften. Nybygget vil gi Smart Marine mulighet for å lagre 60 nye båter innendørs året rundt.

Omsetningen i dette 2. år med Covid-19 fortsatte å vokse og endte på i underkant av 80 millioner.

 2022

Dette året startet med høy aktivitet og innflytting i nye lokaler. Høyt fokus på flytting og endringer i markedssituasjonen gjorde at salget gikk tilbake med over 30%.

Deler av nedgang i omsetning skyldes også outsourcing av salg av båtutstyr til Maritim Karmøy og bunnstoffing, vasking og båtskadereparasjoner til Båtskadesenteret. Dette gjør Smart Marine bedre rustet for fremtiden sammen med våre samarbeidspartnere. Vi er nå 3 spesialiserte selskaper som jobber tett sammen i Båtuniverset på Bø.

Romjulen 2022 våkner salget til liv etter en stille høst. Selskapets beste romjulsomsetning noen gang!

2023

 

2023 starter like godt som 2022 avsluttet. I skrivende stund er vi kommet til slutten av mars og har rekordomsetning både av leverte og signerte båtkontrakter. Vi gleder oss til fortsettelsen!